Image Perception and Drawing Exercise with watercolor and charcoal (22.9.)

image
image

Second assignment was to draw in the university main building Capitolium (designed by Alvar Aalto, 1955) hallway, in chosen location. One painting from inside to outside while having more of the building and interior in the image and a second version with more of the outside in focus. Main media was watercolor and then the image was to be finalized with charcoal (accentuating chosen areas).

It is currently beautiful Fall on going so more and more orange and red colors are appearing outside. So I wanted nature and its colors to be in both of my images. I also wanted to use the same area and theme for both images so they clearly form a set.

I did not use pencil sketching at all, which proved to be quite challenging along with me apparently changing position all the time so perspective was changing around the images in different areas. The paper was not the best possible for watercolor work as it was sleek and thin, so water was just sliding down. Thus I preferred to paint on the floor most of the time, which then again did not help to perceive the image well. Challenges challenges ūüėÄ Of course this was my first time in ages using larger canvas or even using watercolors. I have some learning to do with water usage and in techniques as well.

Charcoal parts I wanted to use mainly in the interior for darker parts and details. For the  more outside image I also used charcoal for the closest tree trunks.

References / inspiration:

image

https://issuu.com/universityofjyvaskyla/docs/mainbuilding


Kuvan hahmotus- ja piirustusharjoitus  vesivärein ja hiilellä (22.9.)

Toinen tehtävä oli piirtää Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, Capitolium (Alvar Aalto, 1955), käytävällä valitsemassaan kohdassa. Kuva sisältä päin ulos, ensimmäisessä fokuksessa rakennus ja toisessa enemmän ulkomaailma. Tekniikkana vesiväri ja työ piti viimeistellä hiilellä (korostaen jotain tiettyjä osia).

Tällä hetkellä on kaunis syksy ulkona joten ulkona alkaa olla enemmän ja enemmän kauniita oransseja ja punaisia värejä. Halusin siis luonnon ja sen värit esille molemmissa kuvissa. Käytin myös samaa aluetta molempiin kuviin, muodostaen alueella ja teemalla yhteneväisen kokonaisuuden.

En hahmotellut kuvaa alkuun lainkaan lyijykyn√§ll√§, mik√§ toi omat haasteensa, sen lis√§ksi ett√§ n√§ht√§v√§sti siirtyilin koko ajan joten perspektiivi vaihteli kuvan edetess√§ eri alueilla. Paperi ei ollut paras mahdollinen vesiv√§reille, sile√§ ja ohut, joten vesi valui pitkin paperia. Eli maalasin p√§√§osin sitten lattialla, mik√§ ei auttanut taas kuvan hahmottamisessa. Haasteita haasteita ūüėÄ Toki t√§m√§ oli ensimm√§inen kerta ikuisuuksiin kun olen piirt√§nyt isommalle paperille saati k√§ytt√§nyt vesiv√§rej√§. On siis opittavaa niin veden k√§yt√∂ss√§ kun tekniikoissa.

Hiiltä halusin käyttää pääosin sisätiloihin, tummempiin kohtiin sekä yksityiskohtiin. Enemmän ulkomaisemaa näyttävään kuvaan käytin hiiltä myös lähimpien puiden runkoihin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.